Direct naar de inhoud.

Kolommen

Het versterken van kolommen wordt door Leggedoor sterk aangeraden. Een kolom heeft in een constructie een ondersteunende functie. Hier kan op de stevigheid dus niet bespaard worden. Kolommen van beton kunnen bewapend worden, waardoor extra stevigheid is gegarandeerd.

Bij het wapenen van betonnen kolommen wordt wapening van minstens 12 millimeter gebruikt. Doorgaans maken van we gebruik van een houten bekisting, waarbij we uiteraard rekening houden met de maximale belasting.

Een belangrijk onderdeel van het betonneren van kolommen is het verdichten van het betonmengsel. Meestal wordt hiervoor een dompelpomp gebruikt. Gedurende de werkzaamheden wordt steeds gecontroleerd of alles goed gaat. Zo moet te allen tijde voorkomen worden dat er geen onderdelen verschuiven.

Een kolom als ondersteunend element

Jaren geleden hadden kolommen vooral een decoratieve functie. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt als een ondersteunend element. Er zijn meerdere soorten kolommen in de huidige bouwsector. Zo worden kolommen rond en vierkant, maar zelfs veelzijdig aangebracht.